
 

1 

 

CEF TELECOM – 2020-2 CALL FOR PROPOSALS 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Public Open Data – 29 October 2020 version 
 

All information in blue has been added or updated since the previous version. 

 

Commonly used abbreviations in this FAQ 
 

DCAT-AP Data Catalogue Vocabulary Application Profile for data portals in 
Europe 

HPC High-Performance Computing  

API Application Programme Interface 

SME Small and Medium Enterprise 

 
 
1. What is the difference between this call and the previous CEF-TC-2019-2 Public Open 
Data call?  

 
The main differences between this year's call and the 2019-2 Public Open Data call is the explicit 
reference to the High Value Datasets domains as defined in the Open Data Directive (Directive (EU) 
2019/1024 of the European Parliament and of the Council of 20 June 2019 on open data and the 
re-use of public sector information). It is also stressed that particular attention should be given to 
the following aspects: the generation of significant socio-economic or environmental benefits and 
innovative services; the number of benefitting users, in particular SMEs; the contribution to the 

data economy in terms of potential applications generated by the re-use of the chosen datasets, 
including in combination with other datasets. 
 

In line with the Open Data Directive requirements on High Value Datasets, datasets used by and/or 
generated by the supported action will also need to be made available via standardised APIs, as 
well as provided as a bulk download, where relevant. 

 
Regarding rights of re-use of the generated datasets, the conditions for the publication and re-use 
of high-value datasets generated by the proposed actions will have to be compatible with open 
standard licences. 
 

 
2. My proposal will offer a service to be sold on the market. Is there any ceiling on the 
fees for services derived from CEF actions? 

 
In accordance with Article 192 of the Financial Regulation, grants shall not have the purpose or 
effect of producing a profit within the framework of the action.1 The rules governing the profit 
stemming from funded actions are laid out in Art. II.25.3 of the model grant agreement. Any profit 
made by the beneficiary (income generated by the action and/or financial contributions specifically 

assigned by the donors) would have to be declared to the Innovation & Networks Executive Agency 
(INEA) when submitting the Payment of the Balance request. Note that where the final amount of 

the grant would result in a profit for one or more beneficiaries, the profit will be deducted in 
proportion to the final rate of reimbursement of the actual eligible costs of the action approved by 
INEA for the relevant categories of costs. 
 
 

                                                           
1 In the meaning of Article 125 of the Financial Regulation, profit is defined as a surplus of the receipts over the 

eligible costs incurred by the beneficiary, when the request is made for payment of the balance. 
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3. The call text refers to a mandatory compliance testing for the actions selected under 

this call. What does the testing include?  

 
A milestone will be included in the grant agreements awarded to successful applicants obliging 
them to verify the compliance of the results of their Actions with the objectives of the Call. The 
precise form that this will take will be developed at a later stage, but in the past this has meant, 
for example, ensuring that: 1) relevant datasets (including metadata) resulting from the action 
have been published on a national portal or catalogue that is harvested by the European Data 
Portal2 2) metadata are DCAT-AP compliant, and the Metadata Quality Assurance (MQA)3 test is  

performed, results are positive and confirmed in the final report submitted to INEA.  
 
 
4. Should proposals cover issues related to data privacy and security? 
 
Indeed, under the award criterion 'Quality and efficiency of the implementation', the proposals will 

be evaluated as to how the aspects of privacy and security will be addressed during the action e.g. 
with respect to data collection, data processing and data storage. See section 9 of the call text for 

an overview of the award criteria and their significance. 

 
 
5. Should the data we use in our proposed Action be European in nature? 
 
In terms of the European nature of the data, the call text does not explicitly require that all input 
data must be of a European scale. However, proposals must address the generation of cross-border 
and/or cross-domain services re-using information made discoverable/available through the 

European Data Portal in combination with other sources of information. 
 
This means that data should be drawn from at least two different sources, where applicable, and/or 
be relevant for more than one Member States in terms of geographical data coverage and/or 
usefulness. 
 
 

6. Can small companies be eligible in a consortium applying to the Public Open data call? 

 
Small companies are not only eligible to apply, but are encouraged to also, provided that the 
consortium composition requirements, as defined in the call text, are met. More information about 
eligible applicants and consortium composition requirements is provided in section 6 of the call text 
("Eligibility criteria"). 
 

 
7. Are there already existing CEF Telecom projects on Public Open Data? 
 
Yes, there have been five past CEF Telecom calls on Public Open Data, but with slightly different 
objectives compared to the currently open call. Information about the Actions underway as a result 
of these calls is available on the INEA website at https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-

facility/cef-telecom/projects-by-dsi/public-open-data.   
 
 
8. Is an Innovation Consultancy permitted to be the coordinator of a proposal submitted 

to this call? 
 
Yes, provided that the consultancy firm is eligible to apply to the call and has the intention to be 

one of the beneficiaries of the grant. In line with section 6.1 of the call text, private undertakings 
or bodies established in a Member State or EEA country may submit an application, as long as they 
have secured the agreement of the Member State(s) or EEA countr(y)ies concerned.  
 
 

                                                           
2 http://data.europa.eu/europeandataportal  
3 https://www.europeandataportal.eu/mqa?locale=en  

https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/projects-by-dsi/public-open-data
https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/projects-by-dsi/public-open-data
http://data.europa.eu/europeandataportal
https://www.europeandataportal.eu/mqa?locale=en
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9. Do all data resulting from the Action have to be made publicly available as open data 

(taking into account that sensitive data such as health data from patients cannot be 
made publicly available and/or that some data providers may need to generate revenues 
from the data for the sustainability of their business)?  
 
The call does not require that all the final data is findable on the European Data Portal, but it is 
required that key datasets (including metadata) resulting from the action are published on a 
national portal or catalogue that is harvested by the European Data Portal (see section 2.1 of the 

call text). If such publication on a national open data portal or catalogue is not possible, 
applicants must duly justify the reasons why, and ensure that the relevant datasets (including 
metadata) resulting from the Action will be made publicly available as open data elsewhere (open 
data refers to data that are re-usable for free).  

 
 
10. The eligibility criteria for this call require proposals to be submitted by consortia 
consisting of at least one public sector body. What is the definition of a public sector 
body?  

 

For the purposes of this call, an entity is considered a public sector body if it meets the definition 
provided in Article 2 of the Directive on the Re-use of Public Sector Information, also known as the 
‘PSI Directive’ (Directive 2003/98/EC amended by Directive 2013/37/EU. For information, the 
consolidated version of the Directive is available at https://eur-lex.europa.eu/legal-
content/EN/ALL/?uri=CELEX:02003L0098-20130717).    
 

According to Article 2 of the Directive: 
 
"1. ‘public sector body’ means the State, regional or local authorities, bodies governed by public 
law and associations formed by one or several such authorities or one or several such bodies 
governed by public law; 
 
2. ‘body governed by public law’ means any body: 

 
(a) established for the specific purpose of meeting needs in the general interest, not having an 

industrial or commercial character; and 
 
(b) having legal personality; and 

 
(c) financed, for the most part by the State, or regional or local authorities, or other bodies 

governed by public law; or subject to management supervision by those bodies; or having an 
administrative, managerial or supervisory board, more than half of whose members are appointed 
by the State, regional or local authorities or by other bodies governed by public law." 

 
 
11. Should applicants to this call propose to use the Big Data Test Infrastructure (BDTI) 
CEF Building Block in their Action? 

 
The call only supports solutions that are mature, and therefore ready to be deployed. In contrast, 
the Big Data Test Infrastructure (BDTI) CEF Building Block is designed to enable public authorities 

to test solutions, before making them operational, therefore it is a previous phase to deployment. 

 
 
12. Section 2.1 of the call text states that proposals must include “Concrete Key 
Performance Indicators (KPIs) in order to evaluate the benefits of the implemented 
solution(s) for citizens and/or businesses”. Should the Action include an activity to 
monitor the service once it is finished, in order that the data of those KPIs is collected? 

 
Yes, however it is for the applicants to decide either to encode (in Application Form Part A) a 
dedicated activity that assesses the effects of their implemented solutions, or instead to embed 
that assessment within another activity. 
 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:02003L0098-20130717
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:02003L0098-20130717
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As stated in reply 15.1A2 of the CEF Telecom General FAQs document, an "activity" is a part of the 

proposed Action that is distinct technically, financially or over time and which contributes to the 
completion of the proposed Action. It may be composed of one or more tasks.  The implementation 
of an activity leads to the completion of an expected result or output, and/or one or more 
deliverables (e.g. report, specification). 

 
 
13. Would the call support making current products and services that are available 
currently on DVDs, and have a licence fee, open and available as a service? 

 
Yes, provided that the applicant verifies that the source of the data complies with the following 

requirement in section 2.1 of the call text:  
 

"Proposed Actions must address the generation of cross-border and/or cross domain services re-
using information made discoverable/available through the European Data Portal in combination 
with other sources of information. This means that data should be drawn from at least two different 
sources, where applicable, and/or be relevant for more than one Member State in terms of 

geographical data coverage and/or usefulness." 

 
 
14. Can the new service be an extension of an existing CEF element, for example, a new 
service extending the functionality of the Context Broker? 
 
Yes it can be, provided that the requirements of the call text (particularly those listed under section 

2.1) are fulfilled. 
 
 
15. Does the call support proposals that increase capacity of data infrastructure in public 
sector bodies to enable creation of new services and extending existing ones? 
 
Yes, the call supports such type of proposals. However, it is important to keep in mind that all 

other aspects of the Priorities and Objectives of the call must also be taken into account when 
drafting the proposal. 

 
 
16. Is it possible to submit a proposal containing the methodology for the creation of the 
services, meeting the requirements applicable to the call regarding the sources of 
information to be used, or is it necessary to present a concrete service? 

 
Yes, it is possible. However, applicants should keep in mind that the proposed service should be 
able to be implemented concretely, at least for testing purposes, and be made available for 
operational use. 
 
 

17. Regarding the data retrieved through the European Data Portal and those coming 
from other sources of information: do these sets of data need to come from different 
countries?  
 
No, not necessarily. However, the cross-border scope of the Call must in some way be respected. 

This means that data sources must either come from two (or more) different sources (which may 
indeed be from the same country), and/or be relevant for more than one Member State in terms of 

geographical data coverage and/or usefulness. 
 
 
18. If we need a software licence to publish open data with geographic coordinates, is it 
possible to include the cost of licence in the application? 
 
Please refer section 11 of the General FAQs related to the eligibility of costs. 

 
 
19. What is meant by "Proposals must address the generation of cross-border and/or 
cross-domain services"? 

https://ec.europa.eu/inea/sites/inea/files/cefpub/2020-2_cef_telecom_general_faq_final_0.pdf


 

5 

 

 

Section 2.1 of the call text defines clear requirements related to the topics to be covered and 
points to be addressed by the proposals. 
 
 
20. Considering the total budget of €3 million earmarked for this Public Open Data call, 
do you expect to fund one or more projects? 
 

The number of proposals funded will depend not only on the total budget earmarked for the call, 
but also on the total EU contribution requested of the successful proposals and on the EU 
contribution granted to successful proposals. 
 
 
21. We plan to develop a solution using Open Data, which we will scale to cover all public 

procurement in our country and build a limited pilot. Given the timeframe, can we submit 

this pilot for funding under this call?  

For the purposes of this call, only solutions that have reached an adequate level of maturity, i.e., 

solutions that integrate, build and/or follow on from pre-existing work, will be supported. In this 

respect, proposals will be assessed based on their technical merits against the requirements 

described in the Call text (namely, section 2), e.g., proposals must clearly detail how aspects such 

as discoverability and availability of datasets through Open Data Portals and the European Data 

Portal, harmonisation, interoperability, use of existing/newly developed APIs for the data re-used 

and/or generated by the proposed Action, etc. will be addressed. In addition, when addressing a 

DSI-specific domain (e.g., public procurement data), proposals must clearly detail how proposed 

solutions differ from the solutions defined under the corresponding call text (e.g. eProcurement call 

text). 

 
22.  Would the call support using as input of the project: 1) proprietary data not 

combined with open data, i.e., directly from a provider (e.g. company data), and 2) 

proprietary data combined with open data (e.g. company ownership and company data 

coming from public sources combined with private sources for an increased level of 

granularity)? 

 

In line with section 2.1 of the call text, proposals must address the generation of cross-border 

and/or cross-domain services re-using information made discoverable/available through the 

European Data Portal, in combination with other sources of information, where applicable. Thus, 

proprietary data not combined with open data would not satisfy the requirements of the call in 

terms of the specific inputs to be used in the implementation of the proposed action. Nevertheless, 

a combination of proprietary and open data would be in line with the call. Please, note that with 

regards to the data resulting from the Action, conditions as described under Q9 above must be 

complied to. 

 

23. Can municipalities apply for this call even though they don’t have access to national-

wide data?  

Yes. As stated in section 2.1 of the call text, the geographic coverage of the dataset(s) may be 

pan-European or at the level of one or more EU regions or Member States, where the term “EU 

region” refers to administrative units at any level of governance, therefore, including the 

geographic extent of municipalities.  

To be noted that, in addition, the consortium has to fulfil the requirements described in section 6 of 
the call text and that the cross-border scope of the call must be respected, as specified in section 
2.2 of the call text which requires the cross-border availability of public open data. This means that 

data sources must either come from two (or more) different sources (which may indeed be from 
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the same country), and/or be relevant for more than one Member State in terms of geographical 

data coverage and/or usefulness. 
 
 
24. Section 2.1 of the call text indicates that “Where applicable, existing or newly 
developed Application Programming Interfaces (APIs) must be used as far as possible 
for the data re-used and/or generated by the proposed action.” Where can we find 
examples of API’s that can be re-used? 

 
Re-usable APIs are numerous and choosing the most appropriate one(s) depends on the nature of 
the proposed solutions. Therefore, the choice of the most suitable API is entirely up to the 
applicants.  
 
Regarding the kind of interactions that the proposed solutions may have with the European Data 

Portal, related relevant information is listed below: 
 
API access URLs can be found here: 

 CKAN: https://www.europeandataportal.eu/data/search/ (Note: Only 'Read-Only' actions 
are currently supported for this API) 

 SPARQL: http://www.europeandataportal.eu/sparql 
 Use Cases: https://www.europeandataportal.eu/en/export-use-cases 

 
API Documentation is available for the following services/tools: 

 CKAN: https://www.europeandataportal.eu/data/search/ 
 SPARQL: https://www.w3.org/TR/rdf-sparql-query/ 
 MQA tool: 

o MQA methodology: https://www.europeandataportal.eu/mqa/methodology 
o Metrics caching: https://www.europeandataportal.eu/api/mqa/cache/ 

 SHACL (metadata validation): https://www.europeandataportal.eu/shacl/ 
 Triplestore: https://www.europeandataportal.eu/data/api/ 

 
 
 

https://www.europeandataportal.eu/mqa/methodology

